středa 4. listopadu 2015

Stay Vegan ! (článek+fotky)

(trochu delší článek) Ahoj jednorožkyně a kentauříci,
Anastasije je zpět a s ní nový článek o něčem, co jste možná nevěděli. 
Už je to nějaký pátek co jsem začala zkoušet jíst vegan, ale vždycky jsem se cpala sýry, tvarohem, mléčnou rýží apod. no a pak se ve mě něco zlomilo. Zhruba před rokem na nárazové víkendové brigádě, jsem se potkala se starší paní ve věku okolo šedesátky, co vypadala sotva na 40!, když viděla, že mám na oběd objednané vegetariánské jídlo, dali jsme se do řeči a ona mi řekla, že je vegan, do té doby jsem žádného vegana neznala. Druhý den mi donesla na zkoušku makové a mandlové mléko, chia semínka a kustovnici. Ta skvělá chuť mi zůstala v hlavě ještě dlouho. Pak jsem se o to začala trochu zajímat a vyzkoušela jsem různé vegan výrobky. Zhruba v období maturity, kdy jsem dělala všechno kromě učení :D jsem přestala jíst vejce. No a po maturitě, jsem měla najednou hodně volného času, (když nepočítám čas v práci), přidala jsem se do různých vegan skupin a začala se o vegan stravovaní zajímat naplno.
Zapátrala jsem na netu a nakonec se můj názor přetvořil na .... "mléčný průmysl, je odpornější než masný" jsem člověk co má docela silné emoce a tohle mě opravdu dostalo do kolen, masu jsem se vyhýbala spíš proto, že  mi nechutnalo a nahrazovala ho právě mléčnými produkty, to co se, ale děje v mléčném průmyslu je takové zvěrstvo, že nyní při představě napití se mléka, nebo konzumace sýru se mi zvedá žaludek. Je pravda, že odvykání se od sýru bylo, asi to nejhorší a většina veganů to má taky tak, mě se to úplně povedlo, až před nedávnem.
Nepatřím k těm, co lidem vnucují své přesvědčení, ale zase před nimi netajím pravdu, když se mě na něco zeptají. Proto, ani tenhle článek neberte, jako že vás nabádám "teď hned jděte a buďte vegani!" bylo by to sice super, ale ať si každý koná jak chce. 
Chtěla bych se s vámi, ale podělit o to jak "veganím" já a proto jsem nasbírala, pár fotek ze svého jídelníčku, aby jste viděli, že fakt nežeru trávu :D   
No a jinak musím říct, že už se necítím unavená, líp se mi vstává, doktorka mi pochválila krevní testy, nepadají mi vlasy a jsou lepší na dotek a mám zase krásně pevné nehty. A celkově si myslím, že mi to prospělo. Jo a pro holky a ženy co máte bolestivou nebo silnou menstruaci...tak jí můžete dát sbohem :) ;) 
Tak jdeme na to.... Kdyby vás zajímaly detaily, klidně se ptejte


Domácí rýžové mléko, 100 gramů rýže (uvaříme v neosolené vodě)+ litr studené vody+ špetka soli+ lžička cukru

Banánové pyré s plátky banánu + provamel čokoládový (25korun)

Nakládané sojové nudličky s zeleninovou omáčkou a rýže

protože svačiny do školy, nebo když je mlsná :D 

paprika, okurka, mrkev tmavý chleba s vegan škvarkovou pomazánkou (kupovaná, cena kolem 20 korun) Pochutnali si i masožravci a zřejmě, budu chystat svačiny do školy pro 4 :D 

vanilková chalva 30korun, kvas 15 korun a cukříky 3 koruny, koupeno v Poljaně v Olomouci

GreenBar Olomouc: Aloe Vera drink, těstoviny se sezamem, sojou a zeleninou
                                                         cena: 75 korun

Domácí marinovaný, grillovaný lilek s bramborem

Domácí pomazánka z tofu natural, cibule, česneku a křenu :D

Čajovna Pandžáb Ostrava: Vegan dýňový burger se salátem z munga a avokáda (speciální halloween akce) 65 korun 

  Rajská polévka  s těstovinami a domácí limetková limonáda

Ostrava Čajovna Pandžáb : indické chipsy s kořením

Skleněné smažené nudle se zeleninou

Takový můj první pořádný tesco vegan nákup :D
  mungo 18kč, sušený ananas 25kč, tofu natural 26kč, sojové párky 47 kč, rýžové nudle                                               30 kč, pomazánky 20 kč/ks......

Domácí zmrzlina: rozmixovaný zmražený banán s arašídovým máslem

Menza OSU: grillovaná cuketa

       Smažené sojové nudličky s kuskusem

Moje první mandlové alpro, nevím za mě nic moc teda, vanilka je lepší :D (cena v albertu 23 korun)

Mrkvová polévka s bramborem ...aneb moje první polévka :D

Nesnáším čokoládové příchutě u všeho, tak to byl trochu risk, ale sakra dávám tomu 11 bodů z 10 :D 

Ukrajinská икра, měla jsem cuketovou stojí v tescu kolem 50 korun a je super na topinky, špagety nebo jako omáčka se sojovými nudličkami :3

No a jako poslední, můj první vegan jogurt, vanilkové alpro, cena v albertu 21 korun, lidi tady nejde použít lepší výraz, než orgasmus pro chuťové buňky :D No a co se týče Joyi tak je chuťově dobrá, ale hrozně řídká, což někomu možná nevadí, ale mě to prostě nesedí :D a k dostání je v kauflandu kolem 39 korun

Tímhle se loučím, pokud máte nějaké dotazy klidně se ptejte ráda odpovím, pokud mi to chce něco vegan doporučit, budu ještě radši, každý tip...dobrý tip :) Mějte se fajnově a soja s vámi :D

7 komentářů:

  1. Zajímavé povídání, ale obávám se, že ze mě dřív bude raw fooďák než vegan. možná proto, že jsem alergická na soju....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ouuu tak to je pak těžké, když většina vegan food je ze sójy, ale tak i raw je super :) ale to se přiznám, že to už by pro mě byl, asi hodně šok, protože 90% věci co jím je vařených, smažených, pečených atd.. :D ale tak můžeš vařit třeba se seitanem, teď jsem měla dýňovou svičkovou se seitanem a bylo to užasné :) nebo čočkové a fazolové pomazánky, hamburgry, mléko můžeš zkusit doma udělat makové,mandlové, nebo právě rýžové... držím palce :)

      Vymazat
    2. to rýžové bych vyzkoušela, ale trochu se bojím té chuti. nechceš k němu udělat podrobnější návod ? nebo videonávod ? případně na všechny tyhle mléka ? ( ne že bych neuměla googlit, ale když už jsi se o tom rozepsala, proč to nerozšířít)

      Vymazat
    3. udělám článek s mým receptem a tipy :) mám i nějaké fotky z postupu :) ale na točení vegan receptů už tu máme jinou kapacitu :)

      Vymazat
  2. Já vždycky žasnu... :) Obdivuju tě, protože ať člověk chce nebo ne, je to omezení a každý omezení je dřina. Já sice baštím maso (asi jednou za tři týdny, když jedu domů) a i mléčný věci... i když po návštěvě stájí mléčný produkce o dost míň... (ono je pravda, že o kravky je tam postaraný královsky, ale telata... achich..)...
    No každopádně! Mám dotaz, na kterej se ptám každýho... :D
    Máš obří zahradu, slepičky, kravky... etc.
    Je v tomto případě podle tebe v pohodě využívat jejich produkty? (tady poznámka, běžná červina je schopná uživit svoje tele, 1-2 prasata a i lidi...)
    Protože já tohle chápu jako ... obchod. Ty o zvířata pečuješ a za to využíváš, co ti dají. Kdežto velkochovy.. tam je zvíře braný spíš jako stroj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavý názor, no každopádně mi měli doma vždycky třeba domácí vejce od tety o slepičky bylo skvěle postaráno, skořápky se jim pak vraceli na sezobání, takže v tom nevidím třeba problém :) tak samo pokud máš krávu, staráš se o ní a o tele, tak proč ne... nejsem tak extrémně striktní a tohle mi přijde v pořádku, akorát mám problém s tím že mě třeba mléko dvakrát nechutná, takže já bych ho asi nepila a co se týče vajec ty se mi zhnusili tím jak je rozbiješ a je na tom žloutku, ten nechutný povlak tím ocasem ...fuj :D akorát nejsme si jistá jedním, když se o ty zvířata slušně staráš a využiješ jich teda pro svou potřebu...zabít je pak a sníst ? jako se pořádají zabijačky na vesnicích...nevím, tohle mi asi v pořádku nepřijde

      Vymazat
    2. Hm, zase na druhou stranu k tomu účelu to zvíře bylo chováno a kvůli tomu se o něj lidi starali. Jeden člověk, co chová prasata (je to bio/eko chov přeštickejch prasat) mají jako moto "sněz přeštíka, zachráníš přeštíka"... a jako ono na tom něco bude, protože lidi vyšlechtili hromady, dost často, úžasných plemen. Ale kdyby se ta plemena přestala využívat, zanikla by. Což by byla škoda,... Každopádně teda nejsem moc zastáncem telecího, jehněčího a podobně. ... takový zvíře si nic moc neužije.

      Každopádně si myslím, že když už člověk to maso chce je rozhodně lepší vykrmit si vlastního čuníka. Jednak pak při tý zabijačce neprojde takovým stresem, jak prasata z velkochovu (přeci jen, čuník na venkově má větší šanci se zodolnit a třeba, když mají lidi prostory může i rýt v hlíně a hlavně se většinou nepřesouvá x-kilometrů někam na jatka) a druhak, to jsou čuníci, kteří se od prasnice berou v dost pokročilým věku (co vykrmí mládě líp než mlíko, žejo. :)), takže jsou na tom líp i psychicky. Byl dokonce udělanej výzkum, jak moc jsou "poškozený", je to celkem drsný, když se nad tím člověk zamyslí.

      XD Jé, ale bez povlaku by nebyli kuřátka. :D

      Vymazat